Je ziet wel eens hele indrukwekkende foto’s voorbij komen, waarbij je misschien denkt: “Wow, ik wil mijn paard ook eens zó fotograferen!”. Maar wist je dat die locaties soms heel verrassend kunnen zijn?
In deze post lees je meer over het uitkiezen van de locatie van jouw fotoshoot, zodat jij de volgende fotoreportage weet waar je op kunt letten en jouw foto’s nóg mooier worden.
Tip 1: Kijk eens op je eigen erf
De makkelijkste locatie voor je fotoreportage is natuurlijk de plaats waar jouw paard staat. En daar kun je vaak meer dan je denkt als je weet waar je op moet letten.
Kijk eens goed om je heen en beoordeel waar de minder mooie plekken zijn en waar je juist wel gebruik van zou kunnen maken. Voor een goede foto heb je vaak maar een klein strookje groen nodig om de foto mooi te vullen.
Op deze foto had ik een locatie met veel grijze lucht, weide palen, draden van de afrastering en hoogspanningsmasten in de achtergrond. Niet ideaal zou je denken; maar als je het paard midden in de bak zet (ver genoeg van de bomen af) en je kiest een lage houding voor je foto, dan kun je de bomen aan de rechterkant er prachtig beeldvullend op krijgen. Je merkt dan dus helemaal niets van de minder geschikte plekken op deze locatie.
Tip 2: Pas op voor grijze lucht
Het kan je foto al een compleet andere uitstraling geven als je de bomen en struiken beeldvullend gebruikt. Zonder “randje” grijze lucht dus. Voor je camera zijn hoge contrasten moeilijk om vast te leggen, waardoor je bij grijze lucht vaak ook een vreemde rand om de aangrenzende bomen krijgt. Bovendien kan je hele foto er flets uit komen te zien. Je kunt dit voorkomen door het paard weer ietsje dichterbij de bomen te zetten, zodat je ze beeldvullend op de foto kunt zetten.
Tip 3: Soms is 1 boom of struik genoeg
Tijdens het fotograferen sta ik soms op de meest bizarre plekken. Zo ben ik in het bloesem seizoen vaak midden in woonwijken aan het fotograferen. Want de meeste mooie bloesem bomen groeien niet in “het wild”. Ik moet er vaak voor naar parkjes in een woonwijk. Of ik bel aan bij particulieren die een mooie bloesemboom in de tuin hebben staan, die zichtbaar is vanaf de openbare weg… om te vragen of ik er mag fotograferen. Gelukkig is 1 flinke boom vaak meer dan genoeg om de achtergrond volledig met bloesem te vullen.
Tip 4: Ga locatie scouten
Mensen vragen me vaak: “Femke, hoe krijg jij toch steeds van die mooie locaties op de foto? Dat is er bij mij in de buurt helemaal niet.”. Maar ik ga ieder jaar meerdere dagen op pad met maar 1 doel: nieuwe locaties ontdekken. Gewoon rondrijden in steden en dorpen en daarbij goed je ogen openhouden naar mogelijk geschikte plekjes. Je komt vanalles tegen! Ineens een gigantisch veld met bloeiende magrieten langs een Provinciale weg of een klein veldje met klaprozen onder een hoogspanningsmast en naast een druk kruispunt. Het is écht de moeite waard om overal waar je komt met je “fotografen oog” te blijven kijken en zoeken naar mooie plekjes.
Tip 5: Pas op voor storende elementen in de achtergrond
Misschien heb je net de perfecte achtergrond gevonden en kom je er tijdens de fotoshoot achter dat er nog een knalgele emmer op de grond lag, of zoals in het voorbeeld hieronder een bult met puin op één plekje in de wei. Moet je dan echt op zoek naar een andere achtergrond? Nee, je kunt ook wachten tot het paard een paar passen verderop loopt. Of (zoals hieronder) achteraf de storende elementen wegwerken in je fotobewerkingsprogramma.
Extra tip:
Wat doe jij na de fotoshoot met je foto’s?
Je kunt je foto’s laten afdrukken of er een foto album van maken. Maar het is ook ontzettend leuk om een echt tijdschrift te maken van jóuw paard! Zo’n tijdschrift is trouwens ook geweldig om samen met je stalgenoten te maken. Zo maak je ineens je eigen clubblad.